mandag 9. januar 2012

Fra genser til kopptu


Denne kopptua, som jeg kjøpte i Kaosheimen på Værøy, er laget av en gammel genser.


Nå henger den på kjøkkenet i feriehuset mitt i Nusfjord.


Vi sier kopptu i Trøndelag også, men det er ikke et vanlig ord i Osloområdet. Det oppdaget jeg da jeg hadde sommerjobber på div. sykehus i min ungdom. Der var det noen ord jeg etterhvert måtte unngå å bruke, jeg måtte blant annet si fille istedenfor kopptu. Når du møter folk, og spesielt syke mennesker, er god kommunikasjon viktig. Ja, jeg måtte tilpasse meg og justerte språket så godt som mulig. Det aller første ordet jeg sluttet å si på østlandet var; påsså. Åsså en påsså sa jeg til kassadamen i butikken. Hun så rart og spørrende tilbake, hva? Kan jeg få en pose ble det etter hvert som jeg skjønte at ingen på østlandet forsto en Trønder som snakket fort, og ville ha en påsså til varene J
HER finner du flere bilder fra Kaosheimen.

3 kommentarer:

  1. God idé å resirkulere gamle klær på denne måten. Man gjorde jo alltid det før. Mor sine "fatafiller"(som det het i Dalstrøka innafor, da jeg vokste opp), er laget av utslitte t-skjorter eller stretch-laken, men de er ikke så forseggjort presentert :)
    Det er utrolig så mange forskjellige ord vi hadde for samme ting her i landet før, da dialektene stod strekere.
    I Bergen heter det forresten "benkeduk"!

    SvarSlett
  2. FIN!
    ...ogdu, det var et nytt ord for meg gitt....men jeg er jo østlending/telemarking jeg da*smile*

    ...ville gjerne takke deg for den kjempe fine kommentaren du la igjen under første global chic innlegget mitt...det varmer stort og jeg blir nesten helt rørt*smile* Tusen takk!

    ..ønsker deg en flotters kveld!
    Klem tildeg fra meg

    SvarSlett
  3. Kjenner til den med dialektord som ikke er så kjent for mange. Syns det er sjarmerende! Og fin kopptue! :)

    SvarSlett