torsdag 18. oktober 2012

Kurs er gøy!


På skolen har jeg mange gode samarbeidspartnere og av og til kurser vi hverandre etter at elevene har gått hjem. I dag har Kjell kurset oss i fotopolymer, det er en grafisk trykketeknikk.
 
Ferdig fotopolymertrykk.
 
Sist vi hadde ettermiddags-kurs bearbeidet vi motivene i photoshop. Jeg satte sammen to foto, et av Tuva som danser og et fra Pantheon i Roma.  Bildekvaliteten ble justert slik at motivene fikk større sort- hvit kontraster. Deretter ble bildet overført til en transparent for gjennomlysing.

Trykkplaten kan være av kobber, sink eller pleksiglass og lamineres med fotopolymer. Fotopolymer er en lysømfintlig, akrylbasert film. Den laminerte platen ble belyst med UV- lys, og motivet herdet så inn i platen.
 
 

 

 
 


Vi la trykkplaten ned på en oppvarmet «baksteplate» slik at trykkfargen lettere skulle «smelte» utover og ned i platen. Overflødig farge tørket vi bort med gas og avispapir. Nå var platen klar for trykkpressen. Papiret som vi skulle trykke motivet over på, hadde nå ligget i et vannbad i ca. 10 minutter. Papiret skulle være gjennomfuktig men ikke dryppende vått, og derfor tørket vi det lett mellom gamle aviser som ikke smittet trykksverte.
 Jeg har tidligere vist bilder fra Kjell sine utstillinger, HER og HER. Han er både lærer og grafiker.

4 kommentarer:

 1. For et vakkert motiv!!! Og så spennende teknikk, å jeg skulle ønske jeg fikk til noe slikt.

  SvarSlett
 2. Hei - utrleg fin bilde! Høyrest ut som dåke har eit flott arbeidsfellesskap på skulen din. Fint å dela på kunnskapen på denne måten! Kanskje du har fått unna litt julegåver etter ei sånn arbeidsøkt????

  God helg til deg!

  Marian

  SvarSlett
 3. Dette så gøy ut! Og for et fint resultat med et spennende uttrykk.

  SvarSlett
 4. Så spennende! Likte godt pantheon med dansende Tuva og Jenta i rødlig trykk..! fiine fargenyanser! Er det deg som liten..? :)
  Kunne absolutt tenkt meg å besøkt museet til Arabia i Helsinki, ja!
  God helg til deg!
  LenaE

  SvarSlett