mandag 4. november 2013

Jotun museum


Etter at vi hadde vært på omvisning ved Jotun fabrikker, dro vi videre til pigmentlaboratoriet. Siste stopp på «Jotunrunden» var museet som ligger i sentrum av Sandefjord.  Her kan du bli kjent med firmaets historie, fra 1926 og fram til i dag.
 
 


 

Konsernet er en internasjonal produsent av maling- og lakkprodukter for hus og hjem, lystbåter, skip, oljeinstallasjoner, industrivedlikehold, samt pulverlakker for industriell overflatebehandling av metaller. i 1972 fusjonerte de med Alf Bjerke A/S, Fleischers Kjemiske Fabrikker A/S og Denofa-Lilleborgs Maling og Kunstharpiksvirksomhet.

Vi ble guidet rundt av en tidligere produksjonsarbeider og han hadde mange spennende historier å fortelle. Nå skjønner jeg hvor omfattende produksjon Jotun har, ikke bare her hjemme, men i hele verden. Allerede i 1962 etablerte de en fabrikk i Libya, og nå har de nesten 4000 ansatte i 30 land.


 
 

 
 

Den første logoen viste et troll, eller en jotne. Deretter byttet de til en hjort som flyr over Jotunheimen.
 

Logo nummer tre forestiller en hammer. Den ble etterhvert byttet ut med en pingvin fordi hammeren ga sterke assosiasjoner til kommunismens symboler. Pingvinen var godt kjent i Sandefjord, mange hadde utstoppede pingviner hjemme.
 
 
 
Her viser jeg et lite utvalg av de mange farge- og materialcollagene fra ulike tidsperioder:
 
 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jotun leverer maling til store prosjekter!!
 
 
 

3 kommentarer:

 1. Ja her var det mye malehistorie.
  Er jo morsomt å høre litt om hvordan ting har vært.
  Takk for mye ny kunnskap. :)

  SvarSlett
 2. Morsomt med museum over slike hverdagslige ting som vi bruker og omgir oss med uteen å tenke over hvordan det har utviklet seg.
  Farger er jo også en motegreie :)

  SvarSlett