søndag 7. november 2010

Istanbul

Jeg har akkurat kommet hjem fra Istanbul med et kamera fullt av bilder. Reisen var et personalseminar med skolekollegaer. Første dagen hadde vi en felles guidet tur til noen av Istanbuls mest spennende severdigheter. Vi startet ved krydderbasaren, her fikk vi 20 minutter til å snuse inn lukten av Istanbul. Gode lukter av krydder og te. Deretter gikk turen videre til den Blå moskeen. Moskeen er i bruk, og man må derfor unngå bønnetidene, da er moskeen stengt. Vi tok av oss sko, puttet de i en pose og gikk inn på et teppelagt gulv. Av respekt for religionen dekket kvinnene til hodet med et sjal, og de som hadde korte skjørt eller shorts fikk låne et klede. Innvendig var veggene og taket dekket med ca 20 000 fliser! Et imponerende byggverk.Derifra gikk vi videre til Basilika-sisternen, som ble bygget i år 532. Bysants keiserpalass og hager fikk i sin tid vann fra denne store, underjordisk vannsisternen. Sisternen ligger like ved Hagia Sofia. Den kalles "det sunkne palass", for det er nettopp det den ligner med alle sine vakre marmorsøyler. I blant utnyttes den gode akustikken her nede til fremføring av klassisk musikk, det må være et fantastisk konsertlokale!
Vi vandret deretter videre til Hippodromen.  I dag er dette kun en avlang åpen plass, men i det gamle Bysants ble området brukt til veddeløp med hest og vogn. 
Så var det lunsjtid. Felles lunsj til 70 mennesker blir sjelden til et imponerende måltid, men mange syntes det var god mat.
Etter lunsjen gikk vi til Hagia Sofia, denne kirken ligger vis a vi Blå Moske.  Hagia Sofia ble bygd i år 543. Den ble siden ombygd til moske og senere igjen til museum.


På 1000-tallet besøkte vikingene Konstantinopel. Noen ble leiesoldater i keiserens garde. I balustraden på det søndre galleriets øverste etasje så vi runeinskripsjonen med teksten "Halfdan risset disse runer".


Marmorgulvet har med tiden fått et vakkert mønster!


Alle disse severdighetene ligger i Sultanahmed-området, eller gamlebyen.
Topkapi Sultanpalasset er også vel verdt et besøk. Jeg besøkte det ved forrige Istanbul tur. Palasset rommer mange skatter og historier.

Det ble opplevelser, og fotomotiver nok til flere blogginnlegg. Fortsettelse følger.


Nå er det tid for omelettsteking, og vekking av de som fortsatt sover...

2 kommentarer:

  1. Velkommen tilbake fra Konstantinopel! Så flott å få se bilder derifra, mange vakre og gedigne bygg. Dit fikk jeg også lyst til å dra!

    SvarSlett
  2. Istanbul har så mange, utrolig fine severdigheter og opplevelser å by på, - enten det er storslagen arkitektur eller smug og basarer. Flotte bilder Anne Lise!

    SvarSlett