mandag 25. juli 2011

Sorg, samhold og kjærlighet

Jeg har følt meg så trygg ved å bo i Norge, nå er min positive naivitet såret. Nå ble vi alle kraftig rammet. Vi reagerer forskjellig, men sorgen og sjokket vi prege oss alle i lang tid framover. Mye annet blir uviktig i en slik ekstrem situasjon. Noen av oss er sterkere berørt enn andre, men svært mange av oss vil møte noen som er direkte berørt av denne store sorgen.

Sorg og sjokk tar lang tid å bearbeide, for min Tuva tok det nærmere to år før energien og livsgleden kom tilbake etter at pappaen døde brått og uventet. Kroppen hennes ble tung og energien forsvant. Selv om hun la seg «i rett tid», var det alt for ofte vanskelig å komme seg til skolen neste morgen. Vi fikk mye god omtanke i tiden rundt dødsfallet, og jeg søkte hjelp overalt hvor samfunnet tilbyr hjelp i slike situasjoner. Selv om det kan være vanskelig for oss å gi og å motta støtte i slike situasjoner, er det viktig å vise omtanke. Det er viktig å vise forståelse ved å gi kjærlighet til hverandre i form av gode ord, blomster, tilstedeværelse og annet.

Nå kommer også gammel sorg tilbake - jeg tenker på venner jeg har mistet i alt for ung alder. Men mest av alt tenker jeg på alle som nå har det utrolig vondt etter å ha mistet sine på en grusom og sjokkerende måte.

I går ettermiddag var vi ute på tur og stoppet ved denne skulpturen som er en del av Skulpturlandskap Nordland. Epitaph er laget av den Japanske kunstneren Toshikatsu Endo i 1998. Skulpturen ligger i Flakstad kommune i Lofoten. I går kveld lå tåken og gråværet over fjellet og jeg synes «bildet» ble symbolsk for vår sinnstilstand. Selv om den triste tåken preger oss sterkt, står vi svært sterke sammen, like sterke som denne skulpturen.

Steinskulpturen har en diameter på 805 cm og høyden er 500 cm


 

Les mer om Skulpturlandskap Nordland og de 33 ulike skulpturene HER , og denne skulpturen spesielt HER

3 kommentarer:

 1. Takk for at du deler dine tanker. Ofte er man redd for å være for nærgående, men kanskje er det mest av alt en slags form for bekvemhet at man ikke tar kontakt? Men tror man tar hensyn til dem som mister noen, men så tar man egentlig bare hensyn til seg selv.Tenk om man blir avvist? Ja, og hva så? Hva betyr det mot den som opplever sorg og sikkert har behov for omtanke

  Jeg har forøvrig alltid vært opptatt av, og tenkt på at jeg skal reise nordover for å se skulpturparken. Bildene dine gjør at jeg får enda mer lyst.

  SvarSlett
 2. Tack för att du delar med dig av dina tankar i din fina blogg. Vi i Sverige känner starkt med er i Norge och den stora sorg ni har drabbats av. Den känns hos oss också.

  SvarSlett
 3. Ja, Anne Lise la oss sammen bli like sterke som den steinskulpturen. Det var et veldig godt symbol på det sterke samhold som hele Norge nå har vist. Det er jo en tragedie uten sidestykke dette. Hodet mitt har vært like tungt og tåkelagt som fjellet.."Rosetog" på Steinkjer i kveld, utrolig mange som møtte opp, kirka var stappfull etterpå.

  SvarSlett