onsdag 23. november 2011

Lyssetting av stua



Nå er det lyst i stua. Taket og veggene er nymalte, og elektrikeren har montert lysskinnene jeg kjøpte på salg i fjor. Tidligere var hele stuen dårlig lyssatt, både dag og natt. De fleste lyskildene var stearinlys og det er jo koselig, men ikke særlig funksjonelt. De nye lysskinnene gir oss mulighet for å ha godt lys i hele rommet, og en bryter med dimmer gir oss muligheten til å variere lysstyrken. Elektrikeren sa at vi burde skru lysstyrken ned 20 %, da får pærene mye lenger levetid. Ellers har jeg fått gode råd av lysdesigner Cecilia Lefdal Gjording, jeg var på et fagkurs hvor hun snakket om lys for noen år siden. Hun fortalte at riktig belysning er en variert belysning som både dekker allmenbelysning/grunnbelysning, effektbelysning, hyggebelysning og leselys. Nå har jeg fått på plass grunnbelysningen! Ved å belyse veggene får hele rommet indirekte nok lys. Det er viktig å unngå blending, derfor er lysskinnene mine plassert ca. 60 cm fra veggen. De som sitter i sofaen får da ikke lyset i ansiktet. Cecilia fortalte at behovet for lys forandrer seg med alderen. En 40 åring trenger ca. dobbelt så mye lys som en 20 åring, og behovet tredobles igjen fra du er 40 år til du er 60 år.

























I går hengte jeg opp noen bilder, men fortsatt er keramikkverkstedet fullt av bøker, ting og møbler som kanskje skal inn i stuen igjen, nå er det ganske så godt å ha det litt tomt og luftig her. Jeg skal sakte men sikkert, sortere, gi vekk og ta inn saker og ting. Nå er det ikke plass til å jobbe med leire på keramikkverkstedet, og jeg har bestillinger liggende… tiden flyr.

5 kommentarer:

 1. Ja riktig belysning er jo viktig
  Tenker du er godt fornøyd med lys stue nå

  SvarSlett
 2. Kor STILIG det har vorti! Æ e imponert og inspirert!

  SvarSlett
 3. Likte bildeveggen. sort, hvitt og enkelt. :)
  Pakken er forresten kommet vel fram, og jeg elsker koppen..! Har nesten litt probemer med å gi den ifra meg..(julegave) :) Men jeg vet at hun som får den blir glad for den, og det er jo det beste! :)
  Hilsen fra
  LenaE

  SvarSlett
 4. Ja, det er viktig med lys. Jeg har hatt proffe folk inne på kjøkkenet, der er det veldig bra. Det kan jeg kanskje vise i et blogginnlegg en dag. Men på stua trengs det lys. Jeg har to digre, mørke malerier, og de roper etter riktig belysning, virkelig. Fin stue!

  SvarSlett
 5. Yuhuuu - bare vent, du, så skal du se at ekspertene har rett og at du trenger hvert lysglimt fra spotene dine *S*
  Sørgelig, men sant, her er det masse watt og flere par briller fra Nille når fin-arbeid skal utføres.
  Stua blir nydelig, og med dimmer kan jo lyset tilpasses fest og hverdag, mor og datter.
  Lys er spennende. Det er bare å flytte litt på lampene, så forandrer man hele interiøret - billig moro i grunnen. Lykke til med både opplyst lesing og støvtørking *S* - Liv

  SvarSlett