fredag 26. november 2010

Utstillingsdesign

I dag har jeg vært på årets fagkurs gjennom Utdanningsforbundet. Temaet i år var: Eksponeringsdesign – det vil si butikkens visuelle ansikt utad. Firmaet Parallell ved Tine og Cathrine var kursledere. Som lærer er jeg med på å utdanne utstillingsdesignere. Før ble de dekoratører etter en tilsvarende utdanning. Andre med samme utdanning og jobb kaller seg eksponeringsdesignere, stylister, eller visual mercandiser. Mercandising handler om en total presentasjon av butikken og varene. Markedsføring, utstillinger, aktiviteter og vareeksponering, dvs. det visuelle ansiktet utad. Som utstillingsdesigner har du varierte jobbmuligheter. Foruten å jobbe i butikk kan du blant annet lage showroom, style private og offentlige rom, lage messestands, jobbe med kataloger og tidsskrifter, events (for eksempel firmafester og filmpremierer), firmafasader, lage tvstudioer, scenografi og lage museumsutstillinger.
I går, første kursdagen, så vi bilder fra ulike prosjekter og Parallelljentene fortalte om hvordan de jobbet med kundene sine. På slutten av dagen fikk vi en quiz som Bente og jeg vant – enda godt, vi er ærgjerrige og har jobbet med dette faget i snart fire år nå : )
I dag jobbet vi praktisk. Vi ble inndelt i grupper på tre og tre som skulle lage juleutstillinger. Bente, Ådne og jeg fikk tema kjøkken, og skulle vise en middels profil, dvs. butikk med varer i middels prisklasse.


Noen tips vi fikk med til utstillingsarbeide var:
Tenk enkelt, aldri produkter rett på gulv. Ikke vis varer på sideveggene i utstillingsvinduet. Plasser utstillingsdukker og produkter bevisst, gjerne i grupper. Ta utgangspunkt i et tema eller en idè. Blikkfang, hva skal kunden legge merke til? Det er viktig å fange oppmerksomhet på kort tid. Skap balanse. Luft – luft fremhever produktene. Bruk max tre fager, 2/3 av en farge og 1/3 av de to andre. Tyngdepunktet bør være nederst.


Her er rekvisittaer vi fikk utdelt. En monter og en hylle skulle fylles med fat og kopper for å
friste kunder til å kjøpe mest mulig på kortest mulig tid : ) For å få montert tallerkener på
veggen er sterk tape godt å ha.
  
Tapeten ble stiftet opp og vegg til vegg teppe spikret til veggen. Vi hadde drøyt tre timer
på å jobbe fram idè og gjennomføre utstillingen.

Her er utstillingen etter tre og en halv time.
Andre deltageres utstillinger. Utstilling av kontorrekvisita på hylla til høyre og i monteren
til høyre.

Til venstre: Velværeprodukter. Høyre: Interiørprodukter.

Mange er snart i gang med å pynte julehuset hjemme, lykke til : )

Du kan lese mer om kursholderne på http://www.parallell.no/

1 kommentar: