mandag 27. juni 2011

Fra Jåddåren til Nusfjord


Her i den lille bygda Jåddåren er både bensinstasjonen og Samvirkelaget forlengst nedlagt. Men samfunnshuset vårt Jadarheim har alltid vært i bruk, og er fortsatt bygdas forsamlingslokale. Nå har det kommet nytt liv i det gamle Samvirkelaget. Brukt og antikk, opptrekking og aromaterapi står det på skiltet. Jeg gleder meg til å besøke butikken neste gang jeg er hjemme, og jeg synes det er veldig positivt med nye virksomheter som skaper liv i bygda vår. Fredag besøkte vi Jådårbær, det er en bitteliten sommerbutikk som blant annet selger jordbær og egg - kortreist mat. 


 
Foto: Morten SteneDen gangen jeg bodde hjemme hos mine foreldre, het bygda vår Jådåren. Nå har det blå skiltet med hvit skrift blitt byttet ut med ett nytt hvor det står Jåddåren. Historien bak dette kjenner jeg ikke, men jeg har lest at Jåddår betyr utkant. Det er det samme som jar, kant, rand(norrønt jadarr).

I dag kjører jeg strake veien fra Jåddåren til Nusfjord! Nusfjord i Lofoten er en annen vakker «utkant» i Norge. En lang biltur langs E6 blir nok ikke den samme naturopplevelsen som det er å sitte på dekket av Hurtigruta -jeg får nok se mere skog enn hav. Jeg er veldig glad for at Hurtigruta har medvind i disse dager. Hurtigruta trenger det, og jeg tror den er viktig for markedsføringen av hele Norge.

Lenge leve utkantene!


Nusfjord5 kommentarer:

 1. Det er så rart, nå har jeg bodd i Trøndelag i over 30 år, men jeg har aldri hørt om Jåddåren, før du snakket om bygda. Men da er det vel ikke de store skandalene som skjer der heller da! Det er bra du hjelper til med å holde liv i utkantene, det synes jeg også er viktig. Og når det gjelder programmet om hurtigruta, ble jeg nesten hypnotisert! Jeg har jo tatt hurtigruta før, da det var slik man reiste, men nå fikk jeg veldig lyst til å ta meg en tur. Kanskje neste sommer?

  SvarSlett
 2. Tusen takk for hyggelig kommentar på bloggen min.Jeg hadde så lyst å dr på brukthandlere på vegen jeg også men det ble så nedstemt for se på vegen hjem:)Koselig sted du viser bilder ifra.Fortsatt god ferie!Klem fra Linn

  SvarSlett
 3. Koselige bilder og stemningsrapport fra "Norge på langs" - litt av en tur og mange artige stopp langs veien.
  Skjønner at jeg kanskje bør komme meg litt lenger nord enn Steinkjer *s*
  God tur videre - Liv

  SvarSlett
 4. Hei, når det gjelder Nupenkrukka; den står nede ved sjøen i Kristiansand, ikke langt fra gjestehavna.

  SvarSlett
 5. Morsomt navn på denne utkanten! :)Hadde heller ikke hørt dette navnet før.
  Mange vakre steder i Norge som hadde fortjent mer oppmerksomhet.
  Bra at du blogger om stedet :)

  SvarSlett