søndag 29. april 2012

Portvin i Porto


Etter en uke i Porto-regionen har jeg lært litt om portvin. Ja, i byen Porto ligger portvinskjellerne side om side og de tilbyr både omvisning og prøvesmaking. Her har de helt siden romertiden mottatt råvarer fra vindyrkerne langs Douroelven, produsert vin og eksportert vinen videre til andre land.  

Til høyre for broen ligger vinkjellerne.


Vinkjelleren Calem.


Et bilde av terassene hvor vindruene dyrkes.

  
Vinproduksjon i "gamle dager".


Den tykke sorte streken viser Douroelven som går fra Poto, gjennom dourodalen og mot Spania.

 
I dag er elven oppdemmet for vannkraftproduksjon og båter kan derfor ikke lenger brukes til frakting av vin. Båtene har vært av en spesiell type, såkalte «Rabelo». Disse båtene brukes i dag til regattaer og til turisme.


Vi dro oppover Duoro-elven med båt. Vi ble fraktet gjennom en sluse og stoppet ved vingården Quinta da Foz.


Vinstokkene står i bratte skråninger og gror opp gjennom skifer og granitt. Skiferjorder med kalde netter gir de beste vinene. Plukking av druene skjer fortsatt med håndkraft, maskinell plukking er ikke mulig.
 
Offentlige toaletter i vindistriktet.


En vakker og spesiell blomst, ser nesten ut som en flaskekost.

Jeg har også lært noe av Gry som jeg reiste sammen med; brie marinert med portvin og varmet i ovnen = svært godt!




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar